A pitypang

Pitypang

A gyomokon bosszankodni nincs értelme. Harcom a tarackkal állandósult, közben megjelent még három-négy versenytárs, amik legalább olyan masszívan és kitartóan nőnek és terjeszkednek mint a tarack. Egymást persze nem szorítják ki, csak a veteményt igyekeznek ellepni, de ennek is nyilván megvannak az evolúciós okai, meg hát ugye holló a hollónak nem vájja ki a szemét.

Sajnos ezekkel a nem túl szimpatikus srácokkal bandázik a gyermekláncfű (közismertebb nevén pitypang) is. Szomorú az én szívem, mert szeretem a pitypangot. Kócos kis sárga fejét, szolidan renitens megjelenését és hát nincs se boldog gyerekkor, se romantikus film mezőn szaladgálás, közös pitypang (már fehér kócossá alakult) fújás nélkül. Innét nézve az én kertem biztos rengeteg csodás és romantikus esemény helyszíne volt, mert mindent belep a pitypang.

Pontosabban lepné, ha hagynám. Így csak a vetemény körüli füvet meg persze kúszik befele az ágyásokba, ahonnét én szisztematikusan irtom, de pont az említett kedvelés miatt nem jó szívvel, ami meg marad, attól meg azért vagyok kiborulva, mert hogy elveszi a helyet a terméstől. Feloldhatatlan ellentétek között őrlődök, lassan egymagamban kiteszek egy romantikus filmet.

Így száll a pitypang

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy múltkor egy füveskönyvet lapozgattam és kiderült, hogy a gyom pitypang ehető, még hozzá több része is. A kötet teljes egyértelműséggel kezdte úgy a növény leírását, hogy „levelét nyáron, gyökerét ősszel ajánlott gyűjteni, amikor gazdag hatóanyagokban”.Mint kiderült a leveléből salátát és főzeléket lehet készíteni, míg szárított, pörkölt gyökerét régen kávépótlóként használták. Ráadásul a levele gazdag A-vitaminban, de van benne C-, D-vitamin, továbbá vas, magnézium és mangán. És persze nem csak azért érdemes enni, mert nő ha kell, ha nem, hanem jótékony hatással van a máj és a gyomorpanaszokra.

Pitypangok

A pitypangsaláta ügyében még konzultálok Bogival, de egy életem egy halálom, én kipróbálom idén nyáron a salátás verziót. Az egy halálomra visszatérve: nem mérgező, de válthat ki allergiás reakciókat, úgy hogy első alkalommal csínján a kóstolgatással.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.