Drogozom a palántákat

A kertészkedés számtalan nehézséggel jár. Ott az időjárás, a kártevők, meg hogy ma nincs fotó, mert elfelejtettem gépet vinni. De vannak dolgok, amik szinte a transzcendens kategóriájába tartoznak, ami úgy történik, hogy nincs rá magyarázat. Például, hogy nem nőnek a palántáim.

Mint arra emlékszünk ez a kör egyszer már megvolt. Akkor sikerült rájönnöm, hogy mi a gond, megturbóztam, aminek meg is lett az eredménye. Ezt követően egy hónapokig tartó, stabil, ám látványos fejlődést nélkülöző időszak következett. Én csak vártam és vártam, hogy olyan nagyok legyenek a palánták, hogy alkalmassá váljanak a kiültetésre. Volt szép kiszoktatási időszak, első esővel, első széllel, minden jól ment, de nem igazán nőttek. Gondoltam, oké, ez van, ezek ilyen szabad lelkek, nem elég nekik a terasz, a végtelen rónákra vágynak, a kék ég tágas burája alá. Úgy hogy kiültettem mindet, és még mindig türelemmel vártam, de a forradalmi változás bizony elmaradt. És ekkor drasztikus döntésre jutottam: extra stimulálásra van szükség.

A megfelelő módszer megtalálásához lemerültem elmém mélyére, a múlt sötét folyosóin kutakodtam, amíg meg nem leltem a választ: kávézacc! A nagyanyám anno nagy és töretlen lendülettel csapdosta a kotyogós kávéfőző tartalmát különböző növények mellé, alá és közé, aminek meg is volt az eredménye: nőtt minden mint a dudva. A zacc ilyetén hasznosításának persze más oka is volt. Nem, nem volt biogazdálkodó. Bár permetezni tán sosem láttam, ennek oka azonban nem a környezettudatossága volt, hanem a smucigsága. Senki ne értse félre, nem sajnált ő senkitől semmit, csak éppen neki már az fogyasztói társadalom volt, amikor sorba lehetett állni banánért. Ahogy a mai tizenévesek nem tudják elképzelni, hogy milyen volt az egyliteres üveges kóla, úgy mi nem tudjuk elképzelni, hogy milyen volt, amikor az egyliteres kóla kalóriamennyisége jutott valakinek egy hétre.

Szóval összegyűjtöttem egy jó adagnyi zaccot, eltakarítottam a mulcsot, a zaccot a palánták tövéhez szórtam, aztán szépen visszahúztam a mulcsot. Sokáig nem is kellett várnom, napokon belül látszott az eredmény, amiben biztos szerepet játszott az is, hogy jóféle olasz kávéval dolgozom meg magamat reggelente. A minőséget pedig, szemmel láthatóan, a paprika és paradicsom palánták is értékelik. Ami egyébként extra érdekessé teszi a dolgot, hogy a brokkoli palánták viszont nőnek maguktól, ahogy azt kell. Képeket meg ígérem, pótolom.

A bejegyzés kategóriája: Technikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.