A tündérrózsák királynője

Ma este van a Múzeumok Éjszakája, épp ezért érdemes időben eldobni kapát, kaszát és nekiindulni a városnak. Program persze számtalan, az ELTE Füvészkert azonban egy olyan lehetőséggel kecsegtet, ami tényleg nem adódik minden nap.

Eme különleges alkalomból a kert este 11-ig tart nyitva, amit nagyszerűen ki lehetne élvezni, ha egész nap nem egy konstans őszi délután 4 órában telt volna. Na mindegy. Ettől függetlenül lehet éjszaka sétálgatni a kertben, akár szakszerű vezetéssel (19, 20, 21, 22 órakor) és lesz növénysimogatás. Azt nem tudom, hogy a sötétben-e, de biztos jó móka belenyomni valaki kezébe egy bogáncsot, „nézd, rózsaszirom” felkiáltással.

Victoria amazonica

A világszám azonban nem ez, hanem a Victoria amazonica trópusi tündérrózsa virágzása, ami a legnagyobb tündérrózsa a világon. Az Amazonas mentén felfedezett virág Viktória királynőről kapta a nevét, a tavirózsa tenyésztésére kialakított speciális üvegházak épp ezért Viktória-ház elnevezéssel illették. Európában 1847-ben virágzott először, Budapesten pedig 1894-ben.

A Victoria amazonica virága

Virágai 25-30 centiméter átmérőjűek, levelei 2-3 méteresek, 5 centiméteres peremmel és annyira erősek, hogy 25-30 kilogrammot is elbírnak, így például egy gyerek simán ráültethető.

A tündérrózsa csak két éjszaka nyílik, de már előtte erős ananász szagot áraszt. A virágok naplemente után nyílnak és a napfelkeltével záródnak. Színűk első este hófehér, míg másnap sötét rózsaszín, ám ekkor a napfelkeltével együtt el is pusztulnak, a víz alá süllyednek. Ma este elvileg az első alkalom van, de mint a Füvészkert sokat megélt dolgozói előre figyelmeztetnek: „Természetesen miután a növény előre nem közli, hogy valóban kinyílik-e, így a virágzás nem garantálható…”

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.