Borsós lehetőségek

Mint írtam szépen hoz a cukorborsó. A zsenge borsó ritka kincs, lehet belőle rizibizi, zöldborsófőzelék, meg jó kis leves. Messze nem megvetendő örömök ezek, de mint Bogi receptjeiből is látszik, egy ennyire hagyományos alapanyag is számtalan izgalmas felhasználási módja van, ráadásul a felmagzott rukkolám is hasznosításra kerülhet.

Zöldborsós krém pirítóssal tálalva

Pesto, pistou, paté… A lényeg, hogy kis mennyiségű alapanyagból, ízes kence állítható elő, ami kenyérre kenve vagy fűszerként éppúgy megállja a helyét. Íme egy gyors és különleges előétel a nyár első felében.

Borsó paté

Hozzávalók:
24 dkg párolt zöldborsó
5 dkg tejföl
fél csomag petrezselyem (a bátrabbak mentát is használhatnak, de csak módjával, nehogy elvegye a zsenge zöldborsó ízét)
4-5 szelet bacon centis csíkokra vágva
1 bagett

A tálaláshoz parmezán forgácsok.

Elkészítése:
Míg a borsó párolódik, a baconcsíkokat kisütjük, és egy papíron leitatjuk róla a zsírt. A zsír nagy részét kiöntjük a serpenyőből.
A borsót, a tejfölt és a petrezselymet összeturmixoljuk amíg krémes nem lesz. A bagettet 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, és a szalonnás serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk. A krémet kenyérre halmozzuk, megszórjuk a szalonna kockákkal és a parmezánnal, tálalhatjuk.

Csicseri- és zöldborsós saláta kolbásszal

Ez egy igazán EU-s saláta. A csicseriborsó és a kolbász spanyol, míg a rukkola olasz ihletésről árulkodik. A magyar csavart a jófajta magyar kolbász és a saját zöldborsó adja, meg a saláta mellé fogyasztott, szekszárdi roséból spriccelt fröccs. Jó étvágyat!

Kolbászos borsósaláta

Hozzávalók:
200 gramm konzerv csicseriborsó (ez kb. egy konzerv) leszűrve
8 dkg vékonyra karikázott kolbász
13 dkg zöldborsó
5 dkg rukkola (ez kb. két maréknyi)
3 újhagyma szeletelve

A tálaláshoz joghurt, olívaolaj.

Elkészítése:
A zöldborsót egy kis olajon megpároljuk, és nagyon vigyázzunk rá, hogy ne legyen száraz-ráncos. Egy száraz serpenyőbe piros korongokra sütjük a kolbászkarikákat, kivesszük egy salátás tálba. A fennmaradó kolbász zsírban átforgatjuk a csicseriborsót és a felszeletelt újhagymát. Szépen sorban mindent a kolbászhoz adunk: jöhet bele a zöldborsó, a csicseriborsó és a rukkola, sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor hideg joghurttal és olívaolajjal locsoljuk meg.

A bejegyzés kategóriája: Receptek
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.