A káposztalepke öröme

Káposztalepke

Szépen nő a káposzta és a brokkoli. Mindkettő nagy szám, de a brokkolitól jobban oda vagyok, mert ahhoz én hajtattam a palántát magról. Szóval nagy az én örömöm, és ugye az öröm, akkor az igazi, ha megosztjuk. Magam is osztom ezt a nézetet, néminemű kitétellel. Például a káposztalepkékkel nem kívántam megosztani az örömömet, ellenben ők velem igen.

Az ember lánya mit sem sejtve kimegy a kertbe, hogy gyönyörködjön az egyre növekvő veteményben, és akkor mit lát? Hát azt látja, hogy a káposztalepke telepakolta petékkel a levelek hátulját (már ha ez a levél hátsó részére vonatkozó szakszó). Azt tudtam, hogy ez nem túl jó, mármint ha termést is szeretne az ember.

Ötletem nem volt, így csak nézegettem őket, ahogy csapatokban röpdösnek. Azt leszámítva, hogy megeszi a káposztát, a bébi káposztalepke nagyon helyes jószág, úgy néz ki mint a filmekben a tündérek, amik elsőre bogárnak tűnnek. Miniatürizált, hófehér pillangók.

Mini káposztalepkék

A bájos látvánnyal együtt is azonban világos volt, hogy ez így nem maradhat. A következőt találtam ki. Mosódióból főztem egy permetet (8 mosódió fél liter vízben), amivel letöröltem a levelek hátulját. Heroikusnak hangzik, de még nincs olyan sok levelük, úgy hogy nem volt akkora meló. És mielőtt valaki kérdezni: nem tudom, hogy mérgező-e a mosódió leve, de mire ezeket meg lehet enni, addig vagy húsz eső fogja érni, szóval szerintem a dolgok ezen része oké.

Brokkolik védőőrizetben

Majd miután lemostam a leveleket, mindegyik köré építettem egy kalickát madárhálóból, viszonylag nagyot, hogy tudjanak nőni. Ennek oka az volt, hogy így a káposztalepke nem tud hozzáférni a levelekhez és nem tud rá újra petéket rakni.

Hálós brokkoli közelről

Egy gond volt csak, hogy kiderült, hogy kevés a madárháló, így a káposzták egy része kimaradt a jóból, de eme hibának két nap múlva tudományos jelentősége lett: ugyanis így össze tudtam hasonlítani a káposztákat és egyértelműen, megkérdőjelezhetetlenül, stabil információhoz jutottam azt illetően, hogy a módszer működik!

És a káposzták

Mosott-takart káposztán nulla darab lepke-pete, mosott-nem letakart pont úgy nézett ki mint két nappal korábban. Konklúzió szaktársak:  kell még madárháló, a mosogatásra meg valószínűleg teljesen jó a sima víz.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

13 hozzászólás

 1. Borsika hozzászólása:

  Szia!

  Kipróbálhatod a Dipelt is, ha a mosódiós lemosás kevés lenne.

  Borsika

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Szia,
   köszönöm a tippet! Viszont azt néztem, h ebből 8ezer ft 1 liter. Ez ennyi vagy van tuti forrás?:)

 2. Borsika hozzászólása:

  Szia!
  Elég, ha a kis tasakos Dipel WP-t veszed, az 5-600 ft körüli áron kapható, én sima gazdaboltban szereztem be, de webshopokban is rendelhető. Jó sok permetlé kijön belőle, a literes már egy ültetvényre is elég lenne…
  Borsika

 3. seteluas hozzászólása:

  Idén kezdett kertészpalántának (alias nekem) szomszédos Rudibácsi 80 egynehány év tapasztalatával azt mondta, hogy szappanos vizet kell bekeverni majd ráspriccelni. :) holnap próbálom ki.Nekem a karalábét eszik :(

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Szappanos vízről én is hallottam, azért is mertem a mosódiót, meg persze mert a csomagolásán rajta volt, h lehet. Nekem sajnos nincs Rudi bácsim, csak papírom.

 4. Borsika hozzászólása:

  Remélem megosztjátok velünk a tapasztalataitokat, hogy a szappanos víz/mosódiós víz segítségével mennyire tudtatok megszabadulni a káposztalepke hernyóitól, nagyon érdekelne.
  Borsika

 5. Szanyi Erika hozzászólása:

  Hello,
  egyenlőre hatékonynak tűnik a dolog. Van pár új pötty, de leginkább azokon, amelyik köré nem került háló. És hálóval, vagy attól függetlenül, mindegyik szépen nő, de rakok majd ki fotókat is. Meg lemérem milyen magasak. Olyan még úgy sem volt:)

 6. nünüke hozzászólása:

  Hello! Én pagoda karfiolt ültettem, és én is küzdök a kis fehér szörnyekkel. Lenne egy kérdésem is: sima szappanos vagy kenő szappanos vizet kéne használni? Csak mert a kenő szappantól olyan csuszmákos lesz a víz, és hátha az jobb lenne… Vélemény? Előre is köszi a választ.

 7. Szanyi Erika hozzászólása:

  Hello,
  bevallom még csak a mosódiólevet próbáltam, nem tudom melyik szappan jobb. A tapadósabb talán tovább fenn marad.

 8. nünüke hozzászólása:

  Szia!

  Köszönöm a választ. A mosódió-leves lemosás használt? Még sose alkalmaztam mosódiót semmilyen mosáshoz, de ha bejön veszek hozzá.

 9. Szanyi Erika hozzászólása:

  Használt, de most újra fogom csinálni,mert megint van egy csomó vmi a leveleken. Gondolom lemosta az eső. És azért is, mert kiderült h ez ellen az amerikai lepkekabóca ellen nincs semmilyen biogazdálkodásban használható szer

 10. nünüke hozzászólása:

  Köszönöm a választ! :)

 11. tulipán hozzászólása:

  EMc probiotikus tisztítószerrel való befújást próbáljátok meg (sokunknak bevált…)
  Előtte papírtörlővel letörölni a petéket/tetveket, aztán a befújás.
  Rendszeres karbantartásra pedig az EM BIO-t próbáljátok ki,
  ha nem féltek a “megbokrosodástól” ….
  (az Effektív Mikroorganizmusos termékek használata, nem túlzás,
  világszenzáció ! Magyar termék, japán szabadalom )