Növények a plafonon

BOSKKE

Mint már korábban említettem, felkeltette az érdeklődésemet egy csuda termékről látott fotó, amin egy cserepes növény lógott, fejjel lefele. Nem állítanám, hogy én voltam a fizika szakkör csillaga, de annyit én is összeraktam, hogy itt valami turpisság van.

Mivel nem hagyott nyugodni a dolog kimentem a WAMP-ra, ahol nem csak standja volt az égből lógó növényeknek, hanem jelen volt a Szerencsés Balázs is, a BOSKKE Sky Planter névre hallgató design csoda hazai forgalmazója is, így igazán pontos információkat kaphattam arról, hogy hogyan működnek ezek a speciális kaspók.

BOSKKE a konyhában

Mint elmondta, „a Sky Planter nem más, mint egy kaspó, ami majdnem ugyanúgy lóg mint egy átlagos virágtartó, csak éppen fejjel lefelé.” Ennyit persze rögtön látni rajta, de a kedvemért részletes magyarázattal is szolgált, sőt szét is szedett egyet, így kiderült, hogy ugyanúgy van benne föld mint egy bármilyen cserépben, plusz egy belső öntöző szerkezet, aminek köszönhetően a nedvesség egyből a gyökerekhez jut. Ezt az egészet pedig egy rács fogja meg, hogy az egész cucc ott maradjon, ahol maradnia kell és ne a padlón kössön ki.

A design értéken túl van még egy előnye a technológiának, még pedig az, hogy a hagyományos öntözéshez képest 80 %-kal kevesebb víz is elég egy-egy növényhez, ráadásul kevesebbszer is kell öntözni, úgy hogy feledékenyeknek és sokat utazóknak maga a megváltás.

Növény mint durván design elem

Szóval itt van ez az izgalmas tárgy, ami tényleg egy igazi design remek. A speciális kaspót Patrick Morris tervezte a londoni Central Saint Martins College of Art and Design hallgatójaként. A termék forgalmazását a testvérével közösen alapított céggel végzik, amely a nevét BOSKKE az angol bosky szóról kapta, ami kis erdőt jelent. A kezdetek óta persze begyűjtött egy csomó szakmai- és közönségdíjat, vásároltak belőle design múzeumok és bemutatta jó pár lakberendezési lap, de ez azt hiszem érthető.

BOSKKE újrahasznosított anyagból. A zöld pöcök mutatja, hogy mennyi víz van benne.

Nem tudok róla, hogy bárki is megpróbált volna egy ilyen kaspóban zöldséget termeszteni, de nem szeretnék a pragmatizmus csapdájába esni. Igazán jól mutat és ugyan nem olcsó, de nem is megfizethetetlen. Kufárkodni nem szeretnék, aki kíváncsi a piszkos anyagiakra, az kattintson ide.

A látványhoz még annyit, hogy a növények persze tudják, hogy mi a gravitáció, és bár mi is van, felfele nőnek. A fejjel lefele lógatottak is, aminek eredményeképp egy idő után nem csak a kaspónk lesz spéci kinézetű, hanem a növényünk is.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.