A hétpettyes katicabogár az év rovara

A hétpettyes katicabogár

Ígéretemhez híven belevágok a kerti állatok, szörnyek ismertetésébe. A katicabogár nem annyira szörny, sőt leginkább nem az, de arra gondoltam, hogy kis sorozatomat sikerre viszi, ha egy celebbel kezdem. Ráadásul katicákról is van ijesztő kép, görgessenek csak lejjebb! A katicabogár népszerűsége nyilvánvaló, de most már nem csak a nép körében, hanem hivatalos szinteken is. A Magyar Rovartani Társaság ugyanis 2011-ben a katicabogarat választotta az év bogarának. Ez önmagában sem kis eredmény, de tekintve, hogy először idén került a cím kiosztásra, érezzük a dolog különleges súlyát.

Mielőtt azonban belekezdenék a győztes bemutatásába, ismertetném az Év rovara fele támasztott elvárásokat. Úgy mint:

- ne legyen túlságosan kicsiny, szabad szemmel is felismerhető legyen,
- legyen tetszetős,
- legyen jól ismert az életmódja,
- legyen viszonylag közismert,
- lehetőleg fűződjön hozzá kulturális érdekesség
- legyen gyakori, gyakran a laikusoknak is a szeme elé kerülő,
- legyen könnyen megjegyezhető, pozitív csengése a nevének,
- legyen egyszerűen megérthető ok arra, hogy miért védendő,
- legyen ismert az életközösségekben betöltött helye, szerepe,
- lehetőleg legyen iskolai tananyagnak a szereplője (vagy válhasson azzá)

A hétpettyes katica bábja

Hát ennyi sok kritériumot vettek figyelembe, de a hétpettyes katica vette az akadályokat. Arról nem értekeznék hosszan, hogy a katica cuki, ezt mindannyian tudjuk. Azonban a győztest bemutató anyagból számtalan érdekesség kiderül, mint hogy ha veszélyben érzi magát, akkor halottnak tetteti magát, vagy hogy a hét pettye miatt mágikus hatást is tulajdonítottak neki, és hogy számtalan neve van, például az Isten tehénkéje elnevezés is a katicabogarat jelöli. Akit érdekel a hétpettyes katica részletes legendáriuma, az itt elolvashatja.

A hétpettyes katica lárvája

A katicabogár fontossága nem szorul bizonyításra a kertészkedők körében, de hogy semmiképpen ne tűnjön szájhagyománynak kertbeli jelentősége, íme pár szám. Egy állat élete során akár ezer azaz 1000 darab levéltetvet is megehet, amihez ha hozzávesszük, hogy év alatt akár két nemzedéke is kifejlődhet, gigászi szám, főleg ha nem non-stop permetezéssel kívánjuk megtartani a termést.

Így néznek ki a Harlekin katicák

Pár éve sokat hallani a Harlekin katicáról, ami az ázsiai konkurense a hétpettyes katicának. Falánk egy katica a Harlekin, amivel nem csak az a gond, hogy esetleg eleszi a levéltetveket a többi katica elől, hanem ha nincs levéltetű, akkor akár más katicafajok, így a hétpettyes, lárváit, fiatal példányait is megeszi. Vannak, akik aggódnak megjelenése és esetleges a térnyerése miatt, vannak akik nem. Az biztos, hogy a Magyarországon először három éve fedezték fel és a Harlekin Projekt keretében igyekeznek nyomon követni terjedését. A projektet mi is segíthetjük, csak küldjük el a rovar fotóját, vagy magát a rovart, a projekt kutatóinak.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt, Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.