Maguk szerint spenót vagy paraj?Én mindig spenótot mondok, de bolti csomagoláson én ilyet még nem láttam, csak hogy mondjuk “fagyasztott paraj”. Minden bizonnyal olyan ez mint a krumpli-burgonya ügy, amivel kapcsolatban egy kedves barátom éles látóan jegyezte meg, hogy onnét ismerszik meg a vendéglátós, hogy burgonyát mond, és tényleg. Burgonyapüré, hasábburgonya, burgonyakrokett. Véletlenül sem krumpli.
Na de a spenót. Míg a gyerekek állítólag nem szeretik (lásd Popeye marketing alapú életre hívását), addig a felnőttek körében kifejezetten divatos zöldségnek számít, és ez egy olyan divat, aminek értelme is és haszna is van, és az élvezeti értéke sem elhanyagolható. A spenót (avagy paraj) serkenti az emésztést, gazdag K-vitaminban, kiváló antioxidáns, erősíti az immunrendszert. És, mint már fentebb céloztam rá, finom is. Ráadásul már szépen terem, úgy hogy eljött az ideje a zsenge spenótnak és két újabb receptnek, amelyeket most is Berényi Bogi jegyez.
Hideg joghurtos spenótleves
Hozzávalók:
0,5 kg kígyóuborka, kimagozva, hámozva
2×2 dl görög joghurt
2 dl csésze csirke alaplé
2 szál újhagyma apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg spenót, mosva, tisztítva
3 kávéskanál frissen facsart citromlé
Elkészítése:
A felkockázott uborkát, 2 dl joghurtot, ¾ csésze alaplevet összekeverjük, sózzuk, orsozzuk. Az olajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát és a mosott spenótot, amit kb. 3 perc alatt megfonnyasztunk. Ha kész, hozzáöntjük a joghurtos uborkához, az így keletkezett masszát turmixgépben (vagy merülő mixerrel) simára turmixoljuk. A simára kevert hozzávalókat tálaló edénybe öntjük és belekeverjük a maradék 2 dl görög joghurtot és egy órára hűtőbe rakjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított bacon kockákkal, mandulával vagy újhagymával, illetve meglocsolhatjuk tejföllel, vagy akár mindezekkel egyszerre.
Spenótós quiche
(26, max 30 cm-es formához)
Hozzávalók:
A tésztához:
21 dkg liszt
6 dkg vaj
4 dkg zsír
2 tojás sárgája
2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
30 dkg friss spenót vagy 15 dkg fagyasztott
3 gerezd fokhagyma
10dkg márványsajt vagy valami kék érlelt
2 tojás
1dl tejszín
só
Elkészítése:
Eldolgozzuk a liszttel a kis kockára vágott vajat és zsírt, amíg morzsás nem lesz. Ha robotgéppel dolgozunk, akkor akár a habverős, akár a késes fej megfelelő. Egy kis edényben a két tojás sárgáját vízzel, sóval simára keverjük és összedolgozzuk a morzsás liszttel, ha nehezen áll össze, adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi jéghideg vizet. A tésztagombócot fél órára tegyük be a hűtőbe, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen benn túl sokat, mert ha kockára fagy, és esélyünk sincs a kinyújtására.
Amíg hűl a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A spenótot megdinszteljük, fokhagymát adunk hozzá és kihűtjük.
A kész tésztát kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor a henger alakúra gyúrt tésztából vágjuk 2-3 mm vastag szeleteket és azokkal csempézzük ki a sütőformát, de megtehetjük azt is, hogy mikor kész, akkor béleljük ki vele a formát és úgy tesszük be hűlni. Ez esetben ügyeljünk rá, hogy a tészta kicsit magasabban legyen a peremnél, mert a hidegben össze fog menni. A kihűlt spenótnak kinyomjuk a levét és a kék sajttal együtt rámorzsoljuk a tésztára, majd ráöntjük a tojásos tejszínt. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, majd 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és még 15 percig sütjük.
Hello!
Jók a receptek,kipróbálom!:)))
Jó ötlet, és majd lécci hozzál is belőle:)
Szia!
.
A kertészeknek, agrármérnököknek, botanikusoknak és egyéb zöld foglalkozásúaknak is főként burgonya, legfeljebb a konyhában krumpli…Az eper meg szamóca, a büdöske meg bársonyvirág és így tovább.
Különben megcsináltam a retekzöld-krémlevest, egész jó lett, elfogyott az utolsó cseppig
Borsika