Spenót vagy paraj?

Popeye, a tengerész

Maguk szerint spenót vagy paraj?Én mindig spenótot mondok, de bolti csomagoláson én ilyet még nem láttam, csak hogy mondjuk “fagyasztott paraj”. Minden bizonnyal olyan ez mint a krumpli-burgonya ügy, amivel kapcsolatban egy kedves barátom éles látóan jegyezte meg, hogy onnét ismerszik meg a vendéglátós, hogy burgonyát mond, és tényleg.  Burgonyapüré, hasábburgonya, burgonyakrokett. Véletlenül sem krumpli.

 

 

Na de a spenót. Míg a gyerekek állítólag nem szeretik (lásd Popeye marketing alapú életre hívását), addig a felnőttek körében kifejezetten divatos zöldségnek számít, és ez egy olyan divat, aminek értelme is és haszna is van, és az élvezeti értéke sem  elhanyagolható. A spenót (avagy paraj) serkenti az emésztést, gazdag K-vitaminban, kiváló antioxidáns, erősíti az immunrendszert. És, mint már fentebb céloztam rá, finom is. Ráadásul már szépen terem, úgy hogy eljött az ideje a zsenge spenótnak és két újabb receptnek, amelyeket most is Berényi Bogi jegyez.

Hideg joghurtos spenótleves

Hozzávalók:
0,5 kg kígyóuborka, kimagozva, hámozva
2×2 dl görög joghurt
2 dl csésze csirke alaplé
2 szál újhagyma apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg spenót, mosva, tisztítva
3 kávéskanál frissen facsart citromlé

Elkészítése:
A felkockázott uborkát, 2 dl joghurtot, ¾ csésze alaplevet összekeverjük, sózzuk, orsozzuk. Az olajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát és a mosott spenótot, amit kb. 3 perc alatt megfonnyasztunk. Ha kész, hozzáöntjük a joghurtos uborkához, az így keletkezett masszát turmixgépben (vagy merülő mixerrel) simára turmixoljuk. A simára kevert hozzávalókat tálaló edénybe öntjük és belekeverjük a maradék 2 dl görög joghurtot és egy órára hűtőbe rakjuk.

Tálaláskor megszórhatjuk pirított bacon kockákkal, mandulával vagy újhagymával, illetve meglocsolhatjuk tejföllel, vagy akár mindezekkel egyszerre.

Spenótós quiche
(26, max 30 cm-es formához)

 

Spenótos-kéksajtos quiche

Hozzávalók:

A tésztához:
21 dkg liszt
6 dkg vaj
4 dkg zsír
2 tojás sárgája
2 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
30 dkg friss spenót vagy 15 dkg fagyasztott
3 gerezd fokhagyma
10dkg márványsajt vagy valami kék érlelt
2 tojás
1dl tejszín

Elkészítése:
Eldolgozzuk a liszttel a kis kockára vágott vajat és zsírt, amíg morzsás nem lesz. Ha robotgéppel dolgozunk, akkor akár a habverős, akár a késes fej megfelelő. Egy kis edényben a két tojás sárgáját vízzel, sóval simára keverjük és összedolgozzuk a morzsás liszttel, ha nehezen áll össze, adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi jéghideg vizet. A tésztagombócot fél órára tegyük be a hűtőbe, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen benn túl sokat, mert ha kockára fagy, és esélyünk sincs a kinyújtására.

Amíg hűl a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A spenótot megdinszteljük, fokhagymát adunk hozzá és kihűtjük.

 

A kész tésztát kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor a henger alakúra gyúrt tésztából vágjuk 2-3 mm vastag szeleteket és azokkal csempézzük ki a sütőformát, de megtehetjük azt is, hogy mikor kész, akkor béleljük ki vele a formát és úgy tesszük be hűlni. Ez esetben ügyeljünk rá, hogy a tészta kicsit magasabban legyen a peremnél, mert a hidegben össze fog menni. A kihűlt spenótnak kinyomjuk a levét és a kék sajttal együtt rámorzsoljuk a tésztára, majd ráöntjük a tojásos tejszínt. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, majd 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és még 15 percig sütjük.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

3 hozzászólás

  1. Szanyi Atti hozzászólása:

    Hello!
    Jók a receptek,kipróbálom!:)))

  2. Borsika hozzászólása:

    Szia!
    A kertészeknek, agrármérnököknek, botanikusoknak és egyéb zöld foglalkozásúaknak is főként burgonya, legfeljebb a konyhában krumpli…Az eper meg szamóca, a büdöske meg bársonyvirág és így tovább.
    Különben megcsináltam a retekzöld-krémlevest, egész jó lett, elfogyott az utolsó cseppig :) .
    Borsika