Hány tavasz van egy életben?

Csók István szerint a tavasz

A május az év legszebb hónapja, ha csak nem vagyunk örökösen búskomor költők, akkor csak ujjongani lehet ebben a hónapban. Minden gyönyörűen friss és zöld, meleg van, a májusi eső pedig nem csak aranyat ér, de az egyik legszexibb időjárási jelenség is. Épp ezért a búskomor költők is imádják, mert ilyen élmények mellett lehet csak igazán szomorú verseket írni, mert az ember szíve szakad bele, hogy egyszer csak mindez nem lesz.

Belegondoltak már, hogy összesen körülbelül, hetven tavaszt élhetünk át? Egy filmet vagy egy CD-t akárhányszor meghallgathatunk, de tavasz évente egyszer van, akkor sem mindig hozza a formáját, és ha valami nem klappol, várhatunk a következőre egy évet. Ritka tünemény az igazi tavasz, mégsem becsüljük meg eléggé, pedig a trópusokon például nincs is. Rohanunk dobozból, dobozba, ugyanúgy mint bármely más napon, aztán csak a naptárból látjuk, hogy szinte észrevétlenül, véget is ért. Pedig ilyenkor fűben kell heverészni, álmodozva felhőket nézni és gyönyörködni a fényekben.

Magam is leginkább erre vágyom, de hogy ez a hétvége nem erről fog szólni, az biztos. Mentségemre szóljon, hogy én legalább nem egy irodában, hanem a kertben fogom tölteni az időmet, de láblógatásra esélyem sincs. Mint az egyik szakmunka is fogalmazott „az év legtöbb munkát adó időszakába” vagyunk. Érzem is a hátamon rendesen, de ez mit sem számít, mert a következő feladatok állnak előttem:

Gyomlálás
Bár két napja gyomláltam utoljára, úgy tűnik, hogy több frontos háborúra vagyok kényszerítve. A hangyák és a tarack egyaránt szorongat, és a baj nem jár egyedül népi bölcsesség ez esetben is igaz: ahol a tarack, ott a hangya. Nyilván a gyökerek közrefogta föld szuper alapot ad egy hangyavárnak. Plusz annyira messze nyúlik egy-két gyökér, hogy mikor kihúzom, röpül ki vele a termény is.

Mulcsolás
Ha sikerül maximalista lelkem által is megfelelő módon kigyomlálni az ágyásokat, akkor a még pucér felületekre végre felkerülhet a mulcs.

A végzetes keverék

Vetés
Ez egy igazán szép, több lépcsős feladat lesz. Úgy mint újra kell vetnem a gyomlálás közben kinyiffantott terményeket, el kell vetnem a babot, és eljött a retek másodvetésének ideje is, mivel a hangyák miatt kiszedtem az összeset. A  sütőpor-porcukor bombákat kiszórtam, amit remélhetőleg bekajálnak a hangyák, így mire kinő a retek már nem lesz ami megrágja. Nem hiába forgatom Szun-ce örökbecsű művét.

Ültetés
Ki kell ültetnem a palántákat. Átestek már mindenféle tűzkeresztségen, napok óta kinn vannak a teraszon, maguk mögött tudhatnak három szabadban töltött éjszakát, tegnap pedig az első eső is megvolt, úgy hogy itt az ideje a nagykorúsításnak.

Nagykorú palánták

Terasz
Ültettem már ezt-azt, kis virágot, petrezselymet, de a városi veteményes kialakítása még előttem áll. Lesz retek, spenót, paradicsom, fűszernövények. Jól hangzik, ugye? Már csak a ládákat kell megvennem hozzá, meg jó lenne egy idő bolt is, ahol vehetnék hozzá szabad két órát.

Az biztos, hogy ezt a tavaszt nem felejtem, hisz ez az első évem a kertben. Láblógatásból nem nagyon jut, de örömmel eszem a kertészek kemény kenyerét. Vasárnap meg kimegyek a WAMP-ra égből lógó növényeket nézegetni.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

4 hozzászólás

 1. Borsika hozzászólása:

  Nem akarlak elkeseríteni, de a nyár sem lesz könnyebb…Gondozod a vetést, a kiültetett palántákat, hadakozol a gyommal, kártevőkkel,betegségekkel, betakarítod a termést, ha jó sok terem befőzöd vagy fagyasztod, öntözöl és minden nap, amikor nem érsz rá kimenni, de nem esik az eső, azon aggódsz, hogy ki ne süljön az egész kerted…Azért jó buli lesz :) !
  Borsika

 2. Szanyi Erika hozzászólása:

  Szuper, ez most feldobott:)

 3. jamesz hozzászólása:

  Amikor feltörtem az ugart az első évben a tarack borzasztóan megkeserítette a munkálatokat.Milyen szép is az, amikor a két nappal ezelőtt kigyomlált és meglocsolt 2 cm-es sárgarépa között ott hesszel a 4 cm-es levelű 10 cm-es gyökerű szúróslevelű Jabba.Vagy egy nőgyógyász ügyességével kiműti az ember, vagy vár, amig a répa is meg nem nő.
  Aztán következik a répa, és petrezselyem ritkítása, ami önmagában is kész türelemjáték.

  Eddig az időjárás azt kell mondjam ideális.Pont jókor esett az eső, jókor süt a nap. A palántázást este érdemes.A paprikát iszaposítva, a paradicsomot ritkán locsolva.

  Igen, jól mondták, most igen rövid idő alatt igen sok munka van. Egy darabig… aztán csak gyomlálás locsolás…vagy az esetleges viharkárok minimalizálása…és végül a jól megérdemelt aratás.Amikorra már totálisan elege lesz az embernek az imádott kertből. Pont a nyaralás idejére esik az uborka elrakása, a paradicsomlé, lecsó elkészítése….”nemigaz hogy nem tudok a barátokkal nyugodtan egy kis nyársalást elintézni, mert locsolni kell” -effektus, satöbbi.

  Hejjj de minő élvezet amikor a karácsonyi/szilveszteri mókáknál az ember a saját uborkáját eszi….vagy fokhagymáját:-))

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Hello,
   a nyaralást már dobtam, a baráti nyársalás meg úgy látom, h a kertben lesz. A karácsony már nyilván nem, de addig éppen nem bír szaladni a fantáziám. És köszönöm a bátorító szavakat, mostanában nagyon rám fér:)