Valami féreg rág ottan

Saját termesztésű retek

Bár vasárnap úgy tűnt, hogy bármelyik pillanatban leszakadhat az eső, dacoltam a leselkedő viharral és kimentem a kertbe. Ennek a fő oka az volt, hogy roppant mód izgatott, hogy hogy áll a retek.

Nem is kellett csalódnom, szépen megnőttek, úgy hogy boldogan elkezdtem húzgálni a nagyobbakat, mert rejtélyes módon egymás mellett voltak teljesen érettek és olyanok, amiknek kell még egy hét. De így is elégedett voltam, mint látható összejött egy tucatnyi saját termesztésű, vegyszermentes retek. És ekkor kihúztam egy szép nagyot, amibe valami beleharapott a földben. Konkrétan egy harapásnyi hiányzott belőle. Csiga nem lehetett, mert csináltam csigacsapdát (befőttes üveget beástam a földbe, úgy hogy a szája egy szintben legyen a földdel, majd sört raktam bele, meg egy fél narancsot), de nem volt benne egy árva csiga sem.

Rágott retek

Volt benne viszont sok hangya, de ezen nem aggódtam. Találtam már vagy három bolyt, de nem gondoltam, hogy baj lenne. Ám ahogy forgattam a rágott retket, szépen előmásztak belőle a hangyák. Jobb híján ültettem még egy sor retket, meg széttúrtam két bolyt. Ez utóbbi tettem révén sikerült megajándékoznom magam a hangyatojások kifejezetten gusztustalan látványával, de ez a hangyákat nem rázta meg, csak engem. A konklúzió viszont az, hogy komolyabb fellépést kíván a helyzet, mert amellett hogy a hangyák előszeretettel ápolnak levéltetű kolóniákat a növényeken a saját élelmezésükre, szárazság idején a növények szárából szívogatják a nedveket folyadékpótlás céljából.

Hangyatojások

Ezzel pedig eljött az a pillanat, amitől talán a legjobban tartottam: versenybe kell szállnom más állatokkal az élelemért. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy lelkiismereti problémát okoz kiirtanom egy hangyabolyt, megnyugtatom, nem okoz. Azt azonban problémának látom, hogy nekik cirka kétmillió év tapasztalat áll a hátuk mögött, míg az enyém mögött bő két hónap.

Azért hangyásan is szép a kert

A tervem a következő: sütőporral kevert porcukrot fogok kiszórni a két nagy bolynál, mert mindet nem akarom kiirtani. A keveréket megeszik a hangyák, beviszik a bolyba is, de nem tudják megemészteni, felfúvódnak, még a királynőnek is kampec. De ha valakinek van jobb ötlete, ne habozzon, írja meg.

A bejegyzés kategóriája: Technikák
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.