Szúrós víz

Szódavíz, savas víz, szikvíz, szénsavas ásványvíz, bubis víz, szúrós víz azaz a széndioxiddal dúsított víz az, ami nélkül nyarat nem lehet kibírni.

Itt a meleg, kell a fröccs meg a málnaszörp, de kánikulában a hideg buborékos víz már önmagában is megváltás. A szénsavas víznek három alaptípusa van: 1. szódavíz 2. természetesen szénsavas ásványvíz 3. szénsavval dúsított ásványvíz. Utóbbi két víz vizsgálatunk szempontjából ugyanabba a kategóriába tartozik, hisz boltban vesszük műanyag palackban, míg a szódavíz ennek alternatívája. A mai poszt erre a különbségre és gyakorlati lehetőségre kívánta volna felhívni a figyelmet, hogy a szénsavas palackos vizek helyett, amivel csak nő a műanyagszemét halom, használhatunk szódás szifont és patront.

Azért csak kívánta volna, mert miután vettem patront és már harmadszorra sem állt elő a szóda, rá kellett jönnöm, hogy a hiba az én készülékemben van: rossz a tömítő gumi ott ahol a patront kell becsavarni. Így a tesztelés, ásványvíz buboréktartalma kontra házi szódavíz buboréktartalma, sajnos elmarad. Ebbéli beszámolókat egyébként szívesen veszek, legalább tudni fogom, hogy van-e értelme tömítés után rohangálni?

Teszt tehát nincs, de azért az elméletet megosztanám. Patronból kétfélét találtam, egy visszaválthatósat és egy nem-visszaválthatósat illetve szódagéphez valókat, de az ilyen léptékű háztartási gépek számomra a tudományos-fantasztikus irodalom tárgykörébe tartoznak, úgy hogy ezzel nem is foglalkoznék.

szódásüvegek

A nem-visszaválthatósra azt írja, hogy teljesen lebomlik, mert hogy színtiszta acél. Ez jól hangzik, de hova dobom, ahol lebomlik? Emellett drága is, 900 Ft egy doboz, ami azt jelenti, hogy 1 liter szóda ára 90 Ft, amivel nem csak eléri, de meg is haladja az ásványvízét, amiből egy átlagos másfél literes 90-120 Ft. Igaz, legalább műanyag palack nincs a kukában, helyette viszont ott figyel a lebomló patron.

A visszaválthatós minden szempontból jobb üzletnek tűnik. Egyrészt egy patron 300-400-szor újratölthető, másrészt ebből a 10 darabos doboz 250-320 Ft között mozog, ami azt jelenti, hogy 25-32 forintért állíthatunk elő egy liter szódát. A csere kicsit bonyolult, de ha a lakáshoz közel vagy gyakran használt útvonalon találunk egy patronos helyet, akkor a probléma meg van oldva. Több nagy áruházlánc is forgalmazza, de ez itt nem a reklám helye.

És rendelhetünk szódát a szódástól is, ennek litere általában 60 forint. Házhoz is szállítják, de ez a szolgáltatás csak nagyobb tétel esetén ingyenes, úgy hogy tessék többen összeállni, aztán lehet közösen nagyokat fröccsözni!

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.