Mire jó a retekszár?

Retek

Mondják ki sokszor: retekszár, retekszár, retekszár. Tök értelmetlenül hangzik, pedig még levest is lehet főzni belőle. Mármint a szárból, nem a mondókából.

Még egy ásónyomnyit sem dolgoztam, amikor már vég nélküli vacsorákat, zöldségtől roskadozó kosarakat vizionáltam.  Ez az első retek azonban nem csak a jövőbeli bőségszarut hozta egy kicsit közelebb. Az elejétől az volt a terv, hogy ha lesz termés, akkor lesznek profi receptek is.

A szent pillanat eljött, az Organikuskert életébe ezzel belép Berényi Bogi, akinek  szakmai hátteréről itt olvashatnak, alább pedig szintén tőle egy rövid értekezés a retekről és annak felhasználási módjáról. A leves receptje elég merész, én biztos kipróbálom.

A retek

Húsvét múltával a retek a házi főtt sonkával együtt lekerül az asztalról, pedig jóval túléli a tavaszi ünnepi szezont, emellett egészséges és olcsó. Itthon leginkább friss saláták része vagy ami általában megdöbbenést okoz más földrészeken szeletelve-sózva, a paprika és paradicsom mellett, a vajas kenyér kísérője. Egyszer találkoztam egy dél-amerikai fiúval és elcsukló hangon mesélte, hogy mit tettek az ismerősei a paprikával: vajas kenyérrel, nyersen ették! Szerintem csak vacsoráztak. És íme két recept, ha meghaladnánk a vajas kenyér lehetőségét.

Retek kéksajttal
A friss retket 3 mm vastagságúra vágjuk és egy-egy darab kéksajtot helyezünk a szeletekre, amit fogpiszkálóval rögzíthetünk. A sajt mérete függ az íz intenzitásától. Sózni nem kell. Kitűnő előétel és vendégváró.

Retek kéksajttal

Krémleves retekzöldből
A retek zöldje is hordozza az enyhén csípős, ropogós ízt, ami a kis piros gumók sajátja. Bár rendhagyó, de íme egy variáció az angolszász konyhából.

Retekzöld leves

Hozzávalók:
4 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
2 közepes burgonya
2-3 csomag retek zöldje
1 dl tejszín
1 csomag retek

Elkészítése:
A megolvasztott vajon pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a kockára vágott krumplit és a retek zöldjét, keverjük jól össze, hogy a vaj mindet befedje. Öntsük fel alaplével, főzzük fél óra hosszat, majd tumixoljuk össze. Keverjük hozzá a tejszínt és melegítsük át még egyszer . Tálaláskor retekszeletekkel díszítsük.

A bejegyzés kategóriája: Receptek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.