Mérleg 04.12.

Elkezdtem szétültetni a combosabb palántákat, ami arra is rákényszerített, hogy elővegyem könyvelő énemet és számba vegyem a meglévő növényállományt.
Először nagyon el voltam keseredve, mert több edényben egész egyszerűen felszívódtak a palánták. Hol két hete buja zöld halom világított, ott most csak üres helyek tátonganak. Ám mint az alábbi eredmények is mutatják, jobb szembe nézni a nehézségekkel mint homokba dugni a fejünket. A jellem acélozásán túl ez a magatartás váratlan pozitívumokat eredményezhet.Kalandunkat a száraz számok világába egy pozitív eredménnyel kezdeném: van 18 darab paradicsom palánta, amik eléggé úgy néznek ki, hogy meg is maradnak. Ez jó.

A kihalásoknak viszont nem tudom mi az oka, jelenleg három tippem van. Az egyik, hogy attól még hogy szárba szökken valami, még elfáradhat az út elején. A másik, hogy távfűtéses a lakás, a klímát nem én igazgatom, hanem a gondnok, és lehet hogy ezt a takarékos hőháztartást nem bírják olyan jól. A harmadik lehetőség, hogy elszúrtam valamit, bár ez fogas kérdés, mert mindent ugyanúgy csinálok az eleje óta.

Szóval nem túl lelkesen vágtam bele a népszámlálásba, mire viszont végeztem, határozottan jobb lett a kedvem. Az említett paradicsomok mellett van 13 db koktél paradicsom, 10 brokkoli, 10 kakukkfű, 5 tárkony, 8 borsikafű, 3 oregáno, 7 padlizsán, 7 majoránna, 3 rozmaring. A fűszernövények közül a bazsalikom (görög 3, piros 2 db) fejlődésével nem vagyok elégedett, pedig az kell.

Brokkoli palánták04.12.

Viszont hihetetlen eredmények születtek a paprika szekcióban. A spanyol paprika magok egész egyszerűen tarolnak. A nagy zöld névre hallgatóból 20, míg a sütnivaló édesből 22 palánta van, ahogy, ha minden jól alakul, kápiával is jól el leszek látva, köszönhetően a 17 palántának. Az erős paprika viszont egyáltalán nem kelt ki, ahogy eléggé zavarban vagyok mert nem találom a fehér paprikákat. Komolyan eszembe jutott, hogy elfelejtettem volna ültetni? Nem tudom, de nincsenek meg.

Fentieket figyelembe véve a következő konklúziókat vontam le. Újból nekifutok a hiányzó paprikáknak és fűszernövényeknek, hátha még beérik a többieket. Ha nem, akkor rengeteg egzotikus paprikából készült ételt fogok enni szárított bazsalikommal.

Paradicsom palánták 04.12.

Bár nagyon lelkes voltam, nem az igazi a tőzegcserép. Szép volt a gondolat, hogy felnevelem benne a palántákat, majd egy az egyben kiültetem, de könnyen szétázik, plusz volt amelyik bepenészedett. Ezeket kiszárítottam a radiátoron, de valószínűleg ez nem olyan jó, mert a legnagyobb pusztulás ezekben következett be.

Nincs értelme csávázott magot venni. Az érvelés szerint azért jó a csávázott mag, mert a nem csávázott elrohad a földben és nem kel ki. Szemmel láthatóan kikel, ha olyan kedve van.

Hagymák a távolból

Az szétültetésnél persze megint előállt az edény problematika (lásd tojástartó projekt), amire a megoldást egy százforintos boltban leltem meg az 1 decis kávés műanyag poharak révén. Harminc darab pohár 100 forint és jövőre is jó lesz. Kertben is voltam (onnét van a pillangó). A hagymák izmosodnak szépen, de remélem bejön az időjárás jelentés, mert locsolás ide vagy oda, eső nagyon kéne.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

 1. Borsika hozzászólása:

  Szia!

  A csávázás különböző palántakori betegségek ellen védi a növényt. Az, hogy a mag kikel-e, nem a csávázástól függ, de a későbbiekben számíthat ez is. Vannak olyan eljárások is, amelyek biokertekben is használhatók, pld. Biokál, illóolajok alkalmazása magcsávázásra. Egyébként egy ellenőrzött biokertben nem is vethetsz hagyományos módon csávázott magvakat, úgyhogy alternatív megoldásokhoz kell nyúlni és a vetésforgót is úgy kialakítani, hogy minél kevésbé kedvezzen a talajlakó károsítók felszaporodásának.
  Borsika

 2. Szanyi Erika hozzászólása:

  Hello,
  volt ahol a “nem fog kikelni a mag” érv szólt a csávázott mag mellett, máshol meg az szerepelt, h nem lesz szép a termés, a tied eddig a 3. a sorban:). Hát majd nyár végére kiderül, mi működik, mi nem.