Rend a lelke mindennek

Végre jelzés szinten is rendet raktam a kertben. Ugyan nagyon spontán és bio volt, ahogy a mindenféle növényeket és ágyásokat letört faágak jelezték, plusz mindent a terv szerint ültettem, de rá kellett jönnöm, hogy hosszútávon ez nem fog működni.
Már csak azért sem, mert nem nevezném magamat olyan gyakorlott kertésznek, aki egy kikandikáló levélszélből rögtön látná, hogy ez a másodvetésű spenót első jele. És viszont dolgok nőnek ki, és nem volt ínyemre a gondolat, hogy esetleg kigyomlálok egy egész sor répát, szimplán azért, mert benézek egy faágat.Boltban lehet kapni e célból műanyag táblácskákat, de amellett hogy nem tetszett, drágállottam is a 160 Ft/darab árat, azzal együtt is hogy nyilván sokáig használhatóak. Jöttek javaslatok kedves olvasóktól (hurkapálcára magos zacsi), amik kiegészültek a népi tapasztalattal (rá kell gumizni a pálcára, hogy ne fújja el a szél), de számomra ez sem tűnt túl esztétikusnak. De lett megoldás, ami szerintem mutatós,de  legalábbis nem csúnya, és fillérekbe kerül. A kulcsot a gyógyszertárban leltem meg, ahol 2 és fél forint/darab lehet vásárolni fa spatulákat.

Tudják, ez az a csoda eszköz, amivel leszorítják a savanyúság tetejét. Csodás tárgy ez, mert nem csak olcsó, de a hossza is pont jó a maga 15 centiméterével, a végtermék előállításához pedig más már nem is kellett mint egy alkoholos filc. A képeken láthatóak a bemutató darabok, meg hogy hogyan mutatnak a kertben.

Jelezve a vetemény

Szerintem rendben van, bár van egy kis fejfa hangulata, de mindannyian tudjuk, hogy ezen kis pálcák alatt nem a halál, hanem az új élet rejtezik. Egyébként annyira, hogy nem csak hagymák nőnek szépen, hanem kinőtt a spenót is. Egy esetben nem nőtt ki, ha egy csoda kertem van, amiben zsinór mentén nő a gaz.

Mini spenót

Roppantul örülök, hogy ezt kitaláltam, és roppantul elégedett vagyok a kert látványával és eddigi teljesítményével is.

Itt tartanak a hagymák

Mai zárszavam azonban nem ez lesz, hanem kertésztársaim figyelmét szeretném felhívni arra, hogy ne csak a növényekre, hanem magukra is ügyeljenek. Értem ez alatt akár a szalmakalap használatát is, de a naptejét mindenképp. Azzal nagyjából megbékéltem, hogy előállhat a sofőr barnaság esete, de a hétvégi tevés-vevés során sikerült egy derék leégést összehoznom. Nem nagy mutatvány. A hozzávalók: egy rövidebb póló, némi hajolgatás és főleg egy kilógó derék. Képpel nem illusztrálnám, de elég hülyén néz ki, plusz napokig viszketett, mint általában a leégések, de a helyzetet nehezítette, hogy a nadrág dereka is dörzsöli. Szóval azt mondom én, hogy a naptej jó, meg hogy nyugodtan vigyük az angol kertészkedő hölgyek eleganciáját szalmakalapostul, könnyű hosszú ujjú ingestől, kertészkesztyűstől. Számomra legalábbis ez a tempó  vállalhatóbb mint a cserzett bőrű napszámosé.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

1 hozzászólás

  1. Borsika hozzászólása:

    Szia!

    Nagyon tetszik, ötletes megoldás :) !
    Borsika