Nő a hagyma!

A hazaérkezésem után rögtön mentem is kertet nézni. Tisztában voltam vele, hogy nem számíthatok olyan burjánzásra mint a palánták esetében, épp ezért különösen nagy örömmel töltött el, amikor megláttam, hogy az eldugdosott hagymák szárba szökkentek.

Hagyma a földben

A mellékelt képen talán kevésbé látszik, de többcenti hosszú zöld szárak színesítik a földet. Meglepő módon a mogyoróhagymák a legaktívabbak. Azért meglepő módon, mert ehhez nem találtam dughagymát sehol, így végül a közértben vettem egy negyedkilós csomagot. Gondoltam egy próbát megér, és tessék, tényleg.

Ellenőriztem a borsót is. Nőni ugyan még nem nő, viszont a háló hatékony volt, mert a szemek benne vannak a földben. Azon persze meg sem lepődtem, hogy míg a vetemény még pihen, a gazok már lelkesen elkezdtek szárba szökkenni, úgy hogy gyomlálgattam is egy kicsit.

A kertlátogatásnak a nézelődésen kívül persze más célja is volt, úgy mint további termények ültetése. Az alábbi növények kerültek földbe, a következő kondíciókkal.

Krumpli
Ültetési távolság: 35 cm
Sorköz: 45 cm
Vetési mélység: 10-15 cm

Retek
Ültetési távolság: 10 cm
Sorköz: 15 cm
Vetési mélység: 3 cm

Saláták (rukkola, jégsaláta, római saláta)
Ültetési távolság: 25 cm
Sorköz: 25 cm
Vetési mélység: 1-2 cm

Cukorborsó
Ültetési távolság: 60-70 szem/m
Sorköz: 30 cm
Vetési mélység: 4-6 cm

A krumplihoz a már emlegetett földben tárolt krumplikat használtam, amikről kiderült (legalábbis egyes darabokról), hogy az elvárt extra csíra mennyiséget nem, viszont gyökérzetet termeltek, csak lefele. Mondjuk ezen nem kéne annyira csodálkoznom, hisz alattuk volt a föld, nem felettük. Minden esetre korrigálnom kell korábbi nézetemet, miszerint ez egy haszontalan plusz kör volt. Hasznos volt, csak másként mint vártam

A retekről és a salátáról nincs nagyon mit mesélnem. Talán csak annyit, hogy a reteknek, ahhoz képest hogy milyen kicsi termés lesz, meglepően nagy a magja. Meg hogy kibillent a kezemből a római salátás zacskó, rá a jégsaláta sorra, úgy hogy lehet, hogy jégsaláta nem lesz, de egy kazalnyi római salátára jók az esélyek.

A cukorborsónál pedig nagyobb sorközt hagytam mint az előző borsónál, aminek két oka volt. Egyrészt a kísérletezés iránti olthatatlan szenvedélyem, a másik pedig a biztonság iránti vágyam. Lehet, hogy mind a két módszer működik, de az egyik már csak, és akkor tuti lesz borsó.

Kert, április 3.

Az ültetés közben találtam még pajort is, szerencsére csak párat, ami viszont aggasztó, hogy még mindig sok a tarack. Állítólag a legrémesebb és legszívósabb gyom, hát lassan nekem sem lesznek kétségeim ezt illetően. Meg előkerültek más fajta állatok is, úgy hogy nemsokára össze is állítok egy bestiáriumot mindannyiunk okulására és idegeinek borzolására.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

7 hozzászólás

 1. Brecska Edit hozzászólása:

  A tanulási folyamat,ahogy tapasztalom végtelen.Tíz éve biztos, hogy kertészkedni próbálok, de most tudtam meg, hogy van kelesztő öntözés.Jó nedves talajba elveted a répát -mint én- az ágyás tetejétől 2-3cm-re.Jön a szél a nap és nini a magok máris száraz környezetben tengődnek.Nosza elő az öntözőkannát és locsolás.Amíg ki nem hajt az a kis huncut répa ezt tesszük, ha száraznak látjuk az ágyás tetejét.Tőled is tanultam a bió vetőmagot.Nem is sejtettem,hogy létezik.A tarackra visszatérve, elképesztő vitalitással bír.Gyengíteni lehet ecet permetezéssel, persze vigyázva a kultúrnövény ne kapjon belőle és akkor könnyebb kiszedni.Egyébként ásóvilla sűrű használatával gyéríthető.

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Kedves Edit,
   A répa locsolás folyamatban van, a képen nem látszik, de locsolás utáni. Az viszont kétségtelen, h a távollétem miatt pár nap kimaradt, remélem esett az eső. A tarackkal meg én is arra jutottam, h ahol még nincs bevetve még egyszer végig megyek rajta, mert ha már be lesz vetve, akkor nem nagyon bolygatnám a dolgokat. De elnézve a gyökér mennyiséget, ez jó hosszú játék lesz. És nagyon hízelgő, h még egy tapasztalt kertésznek is tudtam vmi újdonságot mutatni. Tényleg, köszönöm:)

 2. Zoli hozzászólása:

  Mifelénk furcsán kel a vöröshagyma. Alig. A fokhagyma javában zöldell, pedig ugyanakkor tettem el 15-én…..

  Más: megengeded, hogy ezt az oldalt a blogomba “ültessem”?:-)

 3. Szanyi Erika hozzászólása:

  Oldal belinkelése engedélyezve:)

 4. Zoli hozzászólása:

  Tenkjú.

  Egyébiránt a burgonya komoly kihívás lesz. Jómagam egyszer csináltam ilyet, azonban a befektetett idő és energia fordítottan arányos a szüretkor jelentkező eredménnyel. Gyönyörű burgonyafáim nőttek. Mindenki irigykedve nézte. Nem volt rajta krumplibogár!!! Egy darab sem. Töltögettem, locsolgattam, beszéltem hozzá. Vártam a krumplievési orgiákat. Aztán mikor eljött az idő fél zsákkal kapartam ki alóla. Akkor elhatároztam, hogy kiskertbe többet soha.