Az első palánta

Kinőtt az első palántám! Egész pontosan hat növény dicsekedhet az elsőbbség jogával, mind egy cserépben jelent meg, a Beus-féle paprikamagokból. Hogy miért ott és abban a cserépben, rejtély. Főleg azért mert máshova is ültettem ugyanebből a magból.
Két különbséget azért sikerült felfedeznem eme cserép és a többi között. Az egyik, hogy a konyhában van, ami a lakás legmelegebb része, a másik, hogy ez a cserép a legmagasabb. Ráfűteni nem tudok, de a tőzegcserepeket megemeltem könyvekkel, hogy az ablakkeret fölé érjen a peremük.Ezzel együtt aggaszt a többi tejfölös pohárban és cserépben honoló csend, de úgy döntöttem, hogy kiborulás helyett inkább újabb palánták készítésébe fojtom a bánatom. Fűszernövényeket is kellenek, és abból van amit palántázni kell, akkor is ha csak teraszra szeretnénk ültetni belőlük.

Az úttörők

Tervbe vettem rozmaringot, bazsalikomot (normált, görögöt, pirosat), oregánót (alias szurokfű), köményt, kakukkfüvet, tárkonyt, borsikafüvet, kaprot és majoránnát. Ezek közül a tárkonyt, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, az oregánót és borsikafüvet érdemes palántázni. A rozmaringnál kísérleti jelleggel merül fel a kérdés, de azt inkább megoldom egy hajtással a konyhai bokromról. A gyógynövények közül arra gondoltam, hogy jó ötlet lenne a kamilla és a levendula. Szépen néznek ki, jó az illatuk és egyértelműen hasznosíthatók a háztartásban. Ezzel az ötlettel pedig sikerült megoldanom a virágkérdést. A kertben kék(es), fehér és sárga virágok lesznek.

A bejegyzés kategóriája: Technikák
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

7 hozzászólás

 1. Borsika hozzászólása:

  Kedves Erika!

  Melegen ajánlom a büdöskét, más néven bársonyvirágot, annak is az alacsonyabb termetű változatát (Tagetes patula), a fehér mustárt (Sinapis alba). Az előbbi remek védőnövény talajlakó fonálférgek ellen, az utóbbi jó zöldtrágyanövény, szintén riasztó hatással. És még a színharmóniát sem bántanák, csak egy kis bársonyos-barnás ízt adnának hozzá a büdöskevirágok.

  Borsika

 2. virág hozzászólása:

  Szia!
  Én idén próbáltam ki először az “otthoni melegházat” palántanöveztéshez. Nagy (talán 5 literes) olajos üveget félbevágsz, beszóród földdel, elülteted a magokat, és az üveg tetejét vastag celux-szal visszaragasztod. ezután csak locsolgatni kell felül az üveg szájánál (én szórófejes üveggel szoktam) és pár nap múlva ki is kelnek. Ki kell tenni a napra, és az üvegben bent marad a meleg és a nedvesség. Nagyon gyorsan nőnek a növények így. Ha még nem tetted, próbáld ki! Érdemes. :)

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Érdekesnek tűnik. Az olajat hogy mostad ki?

   • virág hozzászólása:

    Mosószerrel. Az üveget félbe kell vágni ugye, és úgy könnyű szivaccsal-mosogatószerrel elmosni. Ja és az üveg alján érdemes pár lyukat fúrni (forró kés hegyével) hogy kifolyhasson a víz.

 3. Simo Boglarka hozzászólása:

  Sziasztok!! A fűszernövényekkel milyen eredményre jutottatok? Nekem csak a bazsalikom bújt ki :(

 4. gjulianna hozzászólása:

  Szervusztok! A palackkert jő ötlet. Köszönjük!

  Ilyen 5literes pillepalackban árulnak desztillált vizet és ecetet is, mi a Metróbol szerezzük be. Az utóbbit öblítőszerként meg vízkő eltávolításra használjuk, így évente kiürül pár darab. Ezeket elég tiszta vízzel kiöblíteni.
  Nálunk a magról vetett borsika nagyon jól működik, minden évbe újravetve él. A a kakukkfüvet kitettük a kertebe, ott áttelel minden évben kihajt, hasonlóan a szurokfű, boldog, és megállíthatatlanul terjed, pedig nem is napos helyen van. A levendula pár év alatt komoly bokrocskává nőtt, tavaly már szép csokor virágot tudtunk szedni róla. A rozmaringgal nincs szerencsénk, bent lisztharmatos lesz kint elfagy.

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Szia,
   nálam a kertben és a lakásban is kiválóan muzsikál a rozmaring. Nem fagyott ki, nem lett beteg. Napos helyen van? A másik gond az lehet, h sok vizet kap. A rozmaring kifejezetten a ridegtartást szereti. Minél inkább nem foglalkozol vele, annál inkább nő.