Zacskó helyett

Műanyag helyett

Egyetlen egyszer köszönte meg nekem egy eladó, hogy nem kértem műanyag zacskót. Ráadásul egy minyuri darabról volt szó, ami egy gombolyag hímzőfonalhoz járt volna. Nem meglepő, hogy ez a fantasztikus esemény egy kisboltban történt, ahol az eladónő egyben a tulajdonos is volt.

Gondolom nem csak nekem jutott ki már az az élmény, hogy egy felháborodott vevő azért cirkuszolt a kasszánál, mert fizetnie kell a nylon zacskóért. Nyilván nem a 15 vagy 30 forint bántja, hanem azt gondolja, hogy ez jár neki. Egy kis plusz, amivel illik megjutalmazni azért, hogy ott vásárolt, ahol.

A jelenség mögött egy évekkel ezelőtt berögzült rossz szokás áll, amikor akár minden egyes almához kaphattunk külön, ingyen nylon zacskót. Persze a pénztáros is boldogan adta, hiszen neki ez egy forintjába sem fájt. És ebbe a nagy, ingyen, adok-kapokba szépen beleszoktunk.

Azóta a szabályozás megváltozott, de úgy tűnik a vevők hozzáállása nem feltétlenül. Természetesen ijesztő számokból sincs hiány, egy 2007-es adat szerint a lakosság évente mintegy 300 000 tonna műanyag hulladékot termel, aminek mintegy egy százalékát teszik ki a műanyag zacskók. Ez számszakilag nem tűnik durvának, de mondjuk gyűjtsék össze egy hétig a bevásárlásnál kapott/használt nylon zacskókat a konyha egy sarkában, és ezt szorozzák fel ötvenkettővel. Fakockából is sok lenne, pedig az lebomlik.

Ez sem műanyag

Talán már az unalomig ismételt tanács, de hagyjuk ott a zacskót, helyette vigyünk magunkkal textil szatyrot. Évekig használható, mosható, sőt mostanában már vicces mintájú is van, és garantáltan többet bír mint a hajszálvékony nylon szatyrok vagy akár a könnyen szakadó, szétázó papírszatyrok. Piacra pedig kifejezetten sikkes viselet a szalmatáska vagy a fonott kosár, különösen ha szalmakalappal párosítjuk.

És amiről ritkán esik szó, de az emlegetett műanyag halmot gyarapítja, az a zöldségek és pékáruk vásárlásánál használt műanyag. A zacskó nélküliség könnyen megoldható a zöldségeknél, ahol tucatnyi vonalkód elfér egy zacskón, megfelelő méret esetén pedig akár magára a növényre is ráragaszthatjuk a címkét. Érthető, ha valaki nem szeretné a reggeli lekváros fánkját bedobni a táskájába, de ha több mindent vásárolunk, akkor rakjuk egy zacskóba, ha pedig mód van rá, válasszuk a papírt. Egyébként meg az uzsonna tárolására és hordozására is van menő, nem egyszer használatos megoldás, ez:

Macis uzsonnás doboz

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.