Beus ajándéka

Az ajándék fokhagymák

Háztáji magokkal és fokhagymával bővült a mag bázisom. A magok dughagymákért cserébe lettek nekem beígérve, de végül a seft elmaradt, csak találtam egy dobozt az irodában, amiben a beígért fokhagymák mellett mindenféle spéci dolgok is voltak. Kaptam napraforgó magot, hosszú, vékony zöldhüvelyű bab magot és két spanyol paprika magot is. Az egyik sütnivaló zöld lesz, a másik nagy méretű, ennivaló zöld.

Hogy érthető legyen a dolog jelentősége, el kell mondanom, hogy a spanyol paprika magokat Beus külön kérésére szerezte be és szállította haza egy cimborája, szóval remélni sem mertem, hogy kapok belőle. Beusról egyébként lesz majd még szó, leginkább a balatoni életéről és az ott készített bioborokról és -pálinkákról.

Pótoltam az elfelejtett borsókat is, köszönet érte egy nagyon segítőkész eladónak, aki annyira a kedvemre akart tenni, hogy azt gondolta, hogy nem jó nekem az előre összeállított csomag, úgy hogy csinált nekem egyet. A zöldborsót ugyanis vehetjük fajtánként vagy vehetünk egy borsócsaládot (ez rá a szakszó). A borsócsalád azt jelenti, hogy különböző érési idejű fajtákat összepakolnak egy dobozba, ezáltal lehetőséget teremtve nekünk a folyamatos termés előállítására és megkímélvén minket a döntés felelősségétől. Változó, hogy mi kerül egybe, általában vegyesen szerepelnek velő- és kifejtőborsók.

Kicsit szögletes a velőborsó

A különbség, hogy a velőborsó édesebb, de nem annyira bírja a hideget, míg a kifejtőborsó hidegtűrő. Tehát előbb kifejtő, aztán velő. Hogy milyen arányban legyenek a fajták, arra nézve nincs tuti, próbáljuk meg belőni az időjárást. Én optimista voltam, csak egy kifejtőt vettem (Rajnai törpe) és két velőt (Zsuzsi, Kelvedon csodája), meg egy cukorborsót (Ambrosia).

És a gömbölyded kifejtőborsó

Bár a Beustól kaptam zöldbabot, azért összeállítottam mellé egy zöldbabcsaládot is. A szisztéma ugyanaz mint a borsónál, korai (Scuba), középérésű (Paulista) és kései (Magnum).

Hazafele még vettem egy csomag mogyoróhagymát, persze szigorúan ültetésre. A beszerzés fölötti örömömet semmi nem árnyékolta be, sőt sokat tanultam. Például megtudtam, hogy nincs tormamag, azt másik tormáról kell hajtatni, amit néniktől kell beszerezni piacon. Mivel aki mondta (egy másik eladó) szemmel láthatóan hülyének nézett, nem mertem visszakérdezni, hogy a vajon nem nénis torma is jó-e? Mindegy, ezt most nem érzem égetőnek, azt viszont igen, hogy perceken belül el kell kezdeni palántázni különben nem lesz mit ültetni se a kertbe, se a teraszra.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

4 hozzászólás

 1. Brecska Edit hozzászólása:

  Lehet, hogy lemaradtam arról az információról, hogy mekkora területre szánod ültetni ezt a magrengeteget.Látod máris tanultam tőled, mert eszembe sem jutott, hogy létezhet bió vetőmag. Nálam a hazai http://www.zki.hu által előállított magok a nyerők.Nagyon jó százalékban kelnek és erőteljes növényeket eredményeznek.Ezt legjobban a bordó levelű bazsalikomnál tapasztaltam, mert aztán én is veszek mindenféle zacskós magot, nos az említett zki-s csodálatosan kikelt szabadföldi körülmények között, csak meg kell várni a talaj felmelegedését.Szeretnélek figyelmeztetni, hogy a torma ültetésnek olvass utána, mert ha nem korlátozod az egész kerted tele lesz vele.

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Eredetileg 12×6 méteresre terveztem a kertet, ami most valamivel kisebb lesz, de erről lesz szó bővebben. ZTI-s magot meg csak egyet vettem, kápiát, azt is csak azért mert nem volt másból. Mert h a ZTI-k csávázottak, azt meg nem szerettem volna. A tormás figyelmeztetést meg köszi. Tudom, h képes mindent ellepni, és annyira nem is szeretem, de vmiért becsípődött:)

 2. Csomor Szilvia hozzászólása:

  Ha még szükséged lenne pár bio vetőmagra, érdemes felkeresned Matthew-t, a MOM-nál lévő biopiacon. Ő angliából hozza a magokat, s nekem mind bevált.(pl.soha nem volt annyi gyönyörű és illatos bazsalikomom, mint tavaly.)Csak kérdezz rá valamelyik fabódéban áruló gazdánál, hol találod Matthew-t. Tündéri pasas. Egyébként tavaly találkoztam bio palántákat áruló gazdával is. Sok sikert a kertedhez!

 3. Szanyi Erika hozzászólása:

  Kedves Szilvia,
  köszönöm a tippet, bazsalikom még úgy is pont kell:)
  Üdv