Biokertet biomagból

Kész a lista? Nagyon jó, akkor most elmegyünk magot venni. Aha, csak hogy ez nem így megy. Amikor kitaláltam a kertet, akkor egyértelműnek tűnt, hogy akkor lesz igazán organikus, ha a vetőmagok is biók, pontosabban ökológiai termesztésből származnak (hogy miért nem bio, arról bővebben itt olvashatnak).
Internet, keresőbe be bio vetőmag, találatok ki. Másodperc tört része alatt több ezer találat, amik zöme használhatatlan, bár most már tudom, hogy hova forduljak, ha gabonatermesztésre adnám a fejemet. Nem részletezném internetes Canossa-járásomat, a lényeg, hogy három befutó maradt: a Hermes, a Praktiker és az OBI. Tenném hozzá, hogy nincs autóm, nem is nagyon szeretnék, így potyogott ki például egy bajai cég. A beszerzésre kiváló alkalomnak tűnt a vasárnap délelőtt, ha pedig vasárnap, akkor Praktiker, nekik úgy is mindenre van több ötletük.

Az én listám ez volt:

spenót, zöldborsó, zöldbab, fejtőbab, karalábé, brokkoli, retek, káposzta, lilakáposzta, kelbimbó, cékla, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, padlizsán, fehér paprika, paradicsom, koktélparadicsom, rukkola, jégsaláta, római saláta, cukkini, vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, torma, póréhagyma, rebarbara, articsóka, napraforgó

A málna, eper kiesett, mivel egyik sem hoz gyümölcsöt idén, másrészt arra jutottam, hogy első lépésként már az is szép eredmény lesz, ha a zöldség szekciót sikerrel végig viszem. Egyébként az articsóka is a jövőbe fektetett energia, de az nagyon érdekel.

Tehát fogtam a kis listámat és elmetróztam a Praktikerbe. Nem tűnt nagyobb feladatnak az egész, mint egy normál bevásárlás, csak messzebbre kell érte menni. Amit nem kalkuláltam bele, hogy a Praktiker olyan mintha egy hipermarketbe akarnánk beugrani két zsömléért meg egy kakaóért. Nem csak a méretre gondolok, de a kínálatra is. Több tucat féle-fajta zöldségmagot találunk itt, plusz virágmagokat és -hagymákat. Ez már önmagában tud zavarba ejtő lenni, amihez hozzájön még, hogy adott zöldséghez akár öt gyártótól is vehetünk magot, ráadásul az árak is széles skálán mozognak: van mag 40 Ft/csomag és 600 Ft/csomag áron is.

A legextrémebb zöldség talán egy retekalakú francia sárgarépa volt, de nekem a fehér padlizsánról is inkább az Alien első része jutott eszembe, mint az hogy jaj, de guszta, sárga cukkiniról pedig nem is hallottam. Na meg a fajtanevek. Zsuzsi, Zeusz, Rajnai törpe, Kelvedon csodája, és ezek csak a zöldborsók. Hogy egy zöld cukkini miért fut Black Beauty név alatt nem tudom, viszont a Senator fehér paprika egészen lenyűgözött: sose gondoltam volna, hogy méltósággal teli paprikákat nevelhetek. És itt tudtam meg azt is, hogy a padlizsán tojásgyümölcs név alatt is fut.

Úgy összességében ez a név és fajta kavalkád elgondolkodtatott, hogy a kertészkedés lehet, hogy nem is az a puritán, természetközeli sport, aminek eddig gondoltam, sokkal inkább valami kifordítottan dekadens élvezet, ami igen nagy önfegyelmet kíván, legalábbis a magok terén. Egy opcionális termény dzsungel között kell eligazodni és választani, ami kezdetben nagy lelkesedést szül, ami sunyin és biztosan csap át a döntésképtelenség szülte szorongásba.

Ilyenkor jön jól a többéves háziasszonyi rutin. Már jó pár éve bevásárló listával járok hipermarketbe (már amikor), ugyanis semmilyen más módszert nem tudtam kitalálni annak elkerülésére, hogy ne vegyek meg minden spéci mustárt, meg sajtot, meg akciós tésztát és francia vajat. Csak a listán levő dolgok megvétele engedélyezett, plusz egy darab valami, ami általában teljesen haszontalan, de nagyon finom. Nem gondoltam volna, hogy a mag vásárlás durvább tud lenni mint egy delikátesz osztály, de tévedtem. A lista vált az egyetlen vékony kapoccsá a valóság és a zacskók ígérte zöldség kánaán között. Jó szívvel ajánlom, hogy kapaszkodjanak a listába. Úgy is több maguk lesz, mint földjük, és akkor a virágokról még nem is beszéltem.

Jövőre lesz ilyen

Viszont bio mag nem nagyon volt. Tettem egy kísérletet az OBI-ban is, de ott eleve nincs túl sokféle zöldségmag, ami meg bio, az is csíráztatásra van. A Hermesnél sem jártam túl nagy sikerrel.

A következő növényekből sikerült biomagot (rajta a Biokontroll logója) találnom: sárgarépa, retek, cékla, paradicsom, metélőpetrezseleyem. A Hermes-nek van saját márkája, ezen belül van bio spenót, sárgarépa, cékla és cukkini. A maradék növényekhez csávázatlan, nem hibrid magokat vásároltam, az arany középút jegyében 130-190 forintos csomagáron. Egyedül a padlizsánból vettem drága (610 Ft) holland magot, mert az nagyon érzékeny.

Elvileg ez fog teremni

A csávázott és a csávázatlan mag között az a különbség, hogy a csávázottat ellenállóbb csíraállapotában a különböző gombákkal szemben, de ehhez valamikor vegyszerbe kellett áztatni. Nem bio, de legalább nem vegyszeres. Hibridet pedig azért nem vettem, ugyan megbízhatóbban terem (köszönhetően a keresztezéseknek, amik révén létrejött), viszont a magjai nem szaporíthatók tovább, tehát minden évben meg kell venni a magokat. Mondjuk elnézve a zacskókupacomat, egy ideig nem fenyeget a veszély, hogy nem lesz magom. Az viszont igen, hogy már nem lesz termő, úgy hogy ügyeljenek a zacskó hátán a lejárati dátumra. Erre kiváló megoldás tud lenni az ismerősök közötti mag seftelés. Én is azt tettem, mert hagymából mégis csak dughagymát vettem, nem magot, de lilahagymából még a legkisebb kiszerelés is fél kilós volt, a fokhagymából meg három fej 600 forint.

Úgy hogy fokhagyma lesz vidékről, barátilag cserébe én adok lilát. Egyébként találtam izgi papír palántázó poharakat is, de erről később lesz szó, mert előbb újra kell terveznem a kertet. Meg elfelejtettem borsót, babot és tormát venni, erről is lesz szó holnap.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

3 hozzászólás

 1. Borsika hozzászólása:

  Kedves Erika!

  Gondolom, mielőtt a biokertészkedésbe fogtál, áttanulmányoztad alaposan a hazai ellenőrző szervezetek honlapjait. Ezeken megtalálhatod a legmegbízhatóbb forrást az ökológiai vetőmagokhoz. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) minden évben kiadja az ökovetőmag listát, ahol több forgalmazót is találsz. Én már két tavaszon is az Ökoflóra Bt.-től rendeltem zöldség, virág és gyógynövény vetőmagokat, ezeknek a nagy része igen jól vizsgázott. Igaz, nekem nem sok más választásom volt, mivel ellenőrzött kertben gazdálkodtam, ahol ha nem öko vetőmagot használtam, akkor a csávázatlanra engedélyt kellett kérnem, persze indoklással. Ezt pedig időben kell indítani, mert azért mint minden hivatalos dolognak, ennek is van átfutási ideje, és míg az engedély nem érkezik meg, nem lehet vetni. Emellett saját magfogásból származó vetőmagot is használhatsz, olyan növényeknél érdemes ezt megvalósítani, amelyekből nagy mennyiségre van szükséged, de nem nagyon fontos a mag minősége, csírázási százaléka. Magam a körömvirág és a büdöske magjait gyűjtöttem így be, mégpedig több mint egy kilót, ki lehet számolni, hogy megvásárolva ez mennyibe került volna…
  Borsika

 2. eszter hozzászólása:

  sziasztok! tavaly a Napra bioboltban is sikerult biomagokra szert tennem, epp ma indulok felfedezni vajon mi ujsag iden , XI. Szabolcska Mihaly u. Ezen kivul egy becsi bioboltban volt tavaly es gondolom van is sokfele Demeter es mas bio mag , ott teljesen odavoltam a gyonyorusegtol. Majd talan megtalalom a cimet es megirom.
  Jo ultetest addig is mindenkinek!
  eszter

 3. Zsuzsa hozzászólása:

  Sziasztok!

  Ha még kerestek, a http://www.biokiskert.hu/yis oldalon sokféle bio vetőmag van. Webáruház, úgyhogy bárhonnan elérhető.