Ha kert kell, akkor terv kell

Minden szakirodalom azzal kezdődik, hogy ha kertészkedésre adjuk a fejünket, akkor tervezzük meg a kertet.
Bár ez szemben áll a vadvirág módjára, szabadon burjánzó természetről alkotott elképzeléseinkkel, számtalan gyakorlati haszna van és annyira nem is macerás.
Az egyik legfontosabb a szabadon burjánzó természet kordában tartása, de egyéb előnyökkel is jár ha tervet készítünk.

Mindenféle rangsorolás nélkül, íme az előnyök:

- Rákényszerít minket, hogy végig gondoljuk, hogy valójában mit szeretnénk termeszteni.

- Fel kell mérnünk, hogy mekkora helyünk van és az milyen termesztési lehetőségekkel rendelkezik. A terv a kezdeti dicséretes lelkesedést a realitás medrébe tereli (vagy legalábbis közelebb viszi ahhoz), különös tekintettel arra, hogy mennyi időt is tudunk fordítani a kert karbantartására és ápolására.

- Tudni fogjuk, hogy hova mit vetettünk. Ez látszólag nevetséges érvnek tűnik, de főleg ha még kezdők vagyunk, nem valószínű, hogy egy félcentis fűszál kinézetű dologról rögtön megtudjuk állapítani, hogy éppen kezd szárba szökkenni a római saláta. Másrészt érdemes jegyzetelni, hogy az elvetett növények hogyan viselkedtek a vetési helyükön. Sok jövőbeni sikernek lehet ez a kulcsa, ahogy legalább ennyi kudarctól kímélhetjük meg magunkat.

- Terv nélkül nem tudjuk megtervezni a vetésforgót.

Az első tervem

Bár roppant egyszerű kérdésnek tűnik, de talán az egyik legnehezebb, hogy mit is ültessünk? Nem véletlenül javasoltam, hogy mindenki nagyon alaposan gondolja át, hogy mit szeretne termeszteni. Én sok mindent fogok ültetni, mert nagyravágyó vagyok, és persze egy kísérlet akkor az igazi, ha minél szélesebb körű. Ezen túl azonban érdemes figyelembe venni más szempontokat is.

Az egyik legfontosabb a kert mérete. Ha kevés helyünk van, akkor kiesik minden ami terül, kúszik, sőt az is, aminek túl nagy a termése. Pár négyzetméteren esélyünk sincs görögdinnyére, még ha a gyümölcsök királya is, ahogy díjnyertes dísztököket sem mi fogunk termeszteni. Adott esetben van megoldás a helyigényes növényekre is, így cukkiniből választhatjuk a bokorba növő típust, babnál, borsónál pedig karózhatunk, amivel nem csak helyet spórolhatunk meg, de a szüretelés is könnyebb lesz majd. Persze van az a maximalistáknak fenntartott lehetőség, hogy minden termőföldünket, energiánkat és türelmünket egy termés előállításába fektetjük, a kiskert azonban ennél praktikusabb műfaj.

Ha heroikus küzdelmek helyett friss zöldséget szeretnénk, akkor a fentiek mellett vegyük figyelembe, hogy családunk, rokonaink és üzletfeleink milyen zöldségeket szeretnek. Ezt nem csak általános jófejségből érdemes megtenni, hanem önző érdekből is. Eljön az az idő, amikor legalább egy hosszú hétvégére elruccannánk valahova, a kert pedig nem kutya, nem vihetjük magunkkal. De mégis kutya, mert mindennap igényli gondoskodást és jóval könnyebb rádumálni valakit a napi locsolásra, ha cserébe különböző terményeket kínálunk.

Kreatív kép számítógépes zöldségek segítségével

Tervezni mint látható, lehet papíron, de vannak erre kiváló programok is. Az egyiktől lefagyott a gépem, a másik viszont használható volt, csak éppen türelmem nem volt hozzá, de ha valaki tud angolul és szeret egérrel rajzolva bénázni, annak ideális. Én nem ebbe a kategóriába tartozom, épp ezért ha valakinek sikerül ezzel a programmal összehozni a tervet, legyen olyan jó és küldje el.

Tehát terepszemle, termények átgondolása, magok vásárlása, hogy kiderüljön, tervezhetem az egészet újból, mert elmértem. Szóval mérjenek pontosan, írják a listát, holnap lesznek mag vásárlási kalandok.

A bejegyzés kategóriája: Technikák
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

  1. Jarabik Szilvi hozzászólása:

    Nagyon kiváncsi vagyok a bejegyzésekre, mert nekem is van egy mini konyhakertem és meg nem tudom mit tegyek bele az idén. Az biztos, hogy én is organikus kertet szeretnek. Minden jót a további munkához .

  2. atlagember hozzászólása:

    A világ nagy konyhái is napi szinten járnak friss élelmiszerért.Szerintem a saját művelésű még ennél is jobb.A vegyszer nélküli pedig a legjobb.A kert ugyanott marad,ugy is minden otthoni fogyasztásra megy,én próbálkozgatok és éppen ezért várom és figyelem majd a továbbiakban is az oldalt.További jó munkálkodást!