Organikus vagy bio?

Natúr, bio, organikus, röpködnek a nagy szavak, a helyzetet pedig csak tovább tudja bonyolítani, ha nem magyar nyelvű környezetben találkozunk ezekkel a kifejezésekkel. A legegyszerűbb dolgunk a natúrral van, ami elvileg pontosan azt jelenti, amit sugall: egyszerű, kendőzetlen terméket, úgy ahogy az anyatermészet megalkotta.
Egy kert szempontjából nincs is nagyon értelme mesterséges répát termelni, nehéz és bonyolult, nem foglalkozunk vele. A természetes répából viszont készíthetünk natúr kozmetikumokat, a lényeg, hogy ne keverjünk bele kőolajat meg még egy csomó ijesztő rövidítéssel jelzett hozzávalót.

A bio és az organikus már jóval zavarosabb, főleg külföldi példákkal összevetve. Angol nyelvi környezetben szinte felcserélhető a kettő és ez nem okoz problémát. A magyarban is felcserélhető a kettő, de problémát okoz. A magyar szóhasználat szerint ugyanis organikus módszerekkel termelünk, és az így nyert növények, gyümölcsök hallgathatnak a bio névre, de szigorúan csak akkor, ha a Bio Kontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsította is azt. Bio babérokra így kiskert szinten nem nagyon törhetünk, de ez ne lombozzon le senkit, nem a győzelem, hanem az élvezet fontos, mindenféle tanúsítványok nélkül is boldogan rágcsálhatjuk a vegyszermentesen nevelt növényeinket. Persze termesztés szempontjából is több iskola van. Közös pontjuk, hogy a kertészek a természettel harmóniában művelik a földet, ám ennek mikéntje és főleg filozófiai háttere között jelentős különbségek vannak.

Organikus

Az organikus módszer mellett több minden szól, nem véletlenül választottam magam is ezt. A legfontosabb, hogy ezen a klímán, és a lehetőségeimhez képest, ez tűnik megvalósíthatónak ráadásul a műtrágya és növényvédő szer forradalom előttig minden kertet így műveltek. Ha pedig valami több száz évig jól működött, az valószínűleg jól fog most is. Mielőtt valaki rám ugrana, nem minden több száz éves dologról gondolom, hogy fenn kéne tartani. Első éjszaka joga, egyebek például off, de a növény és állattartás terén nem ördögtől való gondolat elmerülni a múltnak az bizonyos kútjába.

Definíció szerint, melyet ezúttal magamtól idéznék, „az organikus kert egy ökológiailag harmonikus, önmagában majdnem teljes egészet alkotó egység, amit úgy alakíthatunk ki, hogy a művelése során nem használunk semmilyen kemikáliát, figyelembe vesszük a növényi együttélés szabályait és minden lépést úgy tervezünk meg, hogy ökológiailag optimális legyen: a hulladék hasznosítástól a termények feldolgozásán és tárolásán át egészen a közlekedésig.” Így lesz!

Permakultúra

Bill Mollison

A sivatagos-kies, kengurukkal tűzdelt Ausztráliában született meg a permakultúra gondolata, amelyet a hetvenes években Bill Mollison és David Holmgren publikáltak. A termelési módokat illetően akár organikusnak is nevezhetnénk, azonban a permakultúra túlmutat a szimpla növénytermesztésben rejlő lehetőségeken. Komplex ökológiai és életmódbeli váltást sürget, amelynek alappillérei a fenntarthatóság, a fogyasztás csökkentés és a javak egyenlő elosztása. Magyar szervezet is foglalkozik a népszerűsítésével, róluk itt olvashatnak.

Biodinamika

A vegyszermentes termesztési módok közül egyértelműen a biodinamikus módszer a legmisztikusabb. Megalkotása Rudolf Steiner (18611925) filozófushoz, az antropozófia szellemi atyjához köthető. Steiner művei sokáig Magyarországon elérhetetlenek voltak, a rendszerváltás után robbant be a köztudatba, hogy egy ideig minden magára adó bölcsész zakója zsebéből kikandikáljon valamelyik kötetének a sarka. Mielőtt azonban semmirekellő kóklernek gondolnánk Steinert és kóklerségnek módszerét, meg kell említenünk, hogy az ő tanításain alapulnak a Waldorf-iskolák a biodinamika módszerét pedig több magyar borászatban is sikerrel alkalmazzák: a neszmélyi Hilltop borászat csak részben, míg a soproni Weninger pincészet teljes egészében ezzel a módszerrel műveli a szőlőit.

 

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

  1. id.laszlo zsolt hozzászólása:

    Kedves Erika! Szeretnék gratulálni önnek!Az írásaiból tükröződik,hogy ténylegesen szívvel-lélekkel dolgozik.Sok sikert kívánok önnek! Hajrá!

  2. Borsika hozzászólása:

    A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. mellett ott van még a Hungária Öko Garancia Kft. is, ugyanúgy akkreditált ellenőrző szervezet, mint a Biokontroll, csak fiatalabb…